Psychodiagnostisch onderzoek

Psychodiagnostisch onderzoek is een evaluatie van de geestelijke gezondheid door middel van psychologische tests en observaties.

Hoe verloopt een Psychodiagnostisch onderzoek?

Een diagnostisch onderzoek kan helpen om bepaalde problematieken en klachten beter te begrijpen en de aanpak gerichter af te stemmen. Ik werk samen met huisartsenpraktijken, kinderartsen, kinesisten, neurologen, psychiaters, CLB’s, en logopedisten die afhankelijk van de vraag mee betrokken worden in het diagnostisch proces alsook kunnen deze zelf een doorverwijzing of aanmelding doen. 
Bij een vermoeden van een leerstoornis, problemen op school, logopedische therapie kan er een intelligentieonderzoek (verbaal of non-verbaal) afgenomen worden om een duidelijker beeld te schetsen. Daarbovenop kan ook een klasobservatie ingepland worden. Verder kan je bij mij ook terecht voor diagnostisch onderzoek bij klachten die wijzen op neuropsychologisch onderzoek zoals vb. ADHD. Echter, andere problematieken zoals ASS, persoonlijkheidsstoornissen, depressie, hechtingsproblemen, problemen met de emotieregulatie, problemen met de motorische ontwikkeling etc. kunnen ook altijd aangemeld worden. Samen met de ouders (en context), school, en een arts zullen we kijken welke begeleiding er nodig is. 
Psychodiagnostiek wordt op maat opgesteld en kan vrijblijvend aangevraagd worden.

Intakegesprek

Tijdens dit gesprek zal de psycholoog de achtergrond en huidige klachten van de cliënt bespreken en bepalen welk onderzoek nodig is.

Onderzoeken

Dit kan verschillende soorten tests omvatten, zoals cognitieve tests, emotionele en persoonlijkheidstests en gedragsobservaties.

Uitslag

De psycholoog bespreekt de bevindingen en diagnose met de cliënt en stelt, indien nodig, een behandelplan op

Scroll naar boven