Kenniscentrum

Vind hier je antwoord op veelgestelde vragen.

FAQs

Een klinisch psycholoog stelt de diagnose en behandelt psychische problemen die samenhangen met lichamelijke klachten. Het is een medisch specialist, die een brede kennis en ervaring heeft op het gebied van complexe psychische problemen. Hij/zij onderzoekt en grijpt in op de complexe wisselwerking tussen klachten, persoonlijkheid, omgeving en lichamelijke ziekteprocessen. Daarnaast houdt hij/zij zich bezig met de ontwikkeling en verspreiding van nieuwe wetenschappelijke en professionele kennis op hun vakgebied. Hij/zij kan actief betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek. Veel klinisch psychologen vervullen leidinggevende functies en zijn betrokken bij innovaties in de zorg.

Momenteel is er een heel gevarieerd aanbod op de Belgische gezondheidsmarkt rond psychotherapie en de terugbetaling daarvan.

Zelfs per ziekenfonds bestaan er verschillen wat betreft terugbetaling of tegemoetkoming voor psychologische hulp. Binnen eenzelfde ziekenfonds kunnen er zelfs verschillen optreden tussen verschillende provincies. Zeker niet vanzelfsprekend dus, om je weg daarin te banen.

Je contacteert best je ziekenfonds voor meer info.

De psycholoog/psychotherapeut is verplicht zijn werk zorgvuldig te doen en u met respect te behandelen. Hij/zij mag geen misbruik maken van zijn positie. Het contact en de relatie tussen de psycholoog/psychotherapeut en zijn patiënt is strikt beroepsmatig. De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij/zij voordeel zou kunnen hebben.

Bij het kiezen van een geschikte psycholoog is het raadzaam de tijd te nemen en te bekijken wie deze psycholoog is en wat hij/zij precies doet: wat zijn de specialisaties, heeft de psycholoog ervaring met jouw klacht, wat is zijn/haar opleiding, is hij/zij lid van een beroepsvereniging?

Psychodiagnostiek is een specialisme binnen de psychologie.

  • Het kan bijdragen tot verheldering (Waaruit bestaat de klacht?),
  • onderkenning (Wat is er aan de hand?)
  • en verklaring (Welke verbanden zijn er tussen factoren/probleemgebieden?).
  • Daarnaast kan het aanknopingspunten geven voor behandeling (welke aanpak is aangewezen?).

Bij psychodiagnostiek worden op een wetenschappelijk onderbouwde manier klachten, problemen, vaardigheden en/of moeilijkheden in kaart gebracht. Het is een proces waarbij de cliënt en de onderzoeker samen zoeken naar antwoorden op vraagstukken. Dit kan middels verschillende onderzoeksmethoden en -bronnen: vragenlijsten, observatiemethoden, opdrachten, gesprekstechnieken, testen, interviews, …. Naast de cliënt zelf kunnen ook belangrijke personen uit de omgeving betrokken worden (vb. ouders, partners, …). Door gebruik te maken van verschillende onderzoeksinstrumenten en bronnen kunnen vraagstellingen nauwkeurig en betrouwbaar beantwoord worden.

Psychologisch onderzoek kan eveneens gezien worden als een kortdurende therapeutische interventie die voor positieve effecten kan zorgen.

Scroll naar boven